България не може едно правителство да сглоби, камо ли цял автомобил.

...
България не може едно правителство да сглоби, камо ли цял автомобил.
Коментари Харесай

Защо булгарколата още я няма

България не може едно държавно управление да сглоби, камо ли цялостен автомобил. Но това не пречи да се мечтае за булгаркола, която да литне по пътищата въпреки досегашните провали с френската Renault 8 в социализма, с английския Maestro в разгара на прехода и с китайската марка Great Wall отпреди десетина години. От конвейерите слязоха няколко хиляди коли и всичко завърши със скандал или банкрут. Или и с двете.

В същото време съседна Румъния се бори за шестото място в Европа като производител на коли, а Турция с нейните 12 завода и близо 4000 снабдители на оборудване също е измежду водачите в автомобилостроенето. Притисната сред тази мощна конкуренция, за България е непосилно да се пребори за дял от този бизнес. Сглобяване на коли обаче звучи влиятелно - като се изключи че носи висока добавена стойност. И ето, че служебният кабинет на президента Радев също се регистрира с авто-мото-начинание.
Нова формула за Доброславци
Първа профилирана икономическа зона, обвързвана с автомобилната промишленост, ще израсне край София, на терена на бившето военно летище Доброславци - чиста, зелена, на 15 км от центъра на столицата, с повърхност от 290 хектара. Режимът на диалозите е " напреднал разговор "  и " на финалната права ", вложителят е " огромен, интернационален и стратегически ", в действителност даже е повече от един, ролята на президента е изтъкната - работна група " под егидата на президентството ".

Министърът на нововъведенията Александър Пулев счита, че по този начин България ще притегли основни вложители за огромно произвеждане в размер на 1.5 милиарда до 3 милиарда евро. Нито той, нито сътрудника му - министърът на стопанската система Николай Стоянов, обаче не посмяха да назоват инвестицията като " цех за коли ".

Теренът на Доброславци от дълго време притегля апетити. През 2018 един министър на стопанската система в кабинет на ГЕРБ - Емил Караниколов, го виждаше като хъб за азиатски артикули и го популяризираше на китайски вложители. В първия кабинет на ГЕРБ пък Борисов беше увещаван страната да внесе като апортна вноска терена на Доброславци, с цел да направи един шейх писта на Формула 1, молове, хотели, цех за гуми и какво ли още не. Люпилня за вложения, в случай че се има вяра.
Инвестиционен скрининг
Ако питаме министъра на нововъведенията, вложителите финалисти са избрали България поради стратегическото позициониране.  " Виждат България като портата си към Европа ", сподели той. Това значи, че шансът да са от Близкия Изток и Азия е по-голям от този да са европейци.

България обаче по този начин и не е подхванала съответни дейности за използване на директивата на Европейски Съюз от април 2019 относно капиталовия скрининг. В подтекста на войната в Украйна и глобите против Русия и съветски капитали, подобен вид принадлежности са потребни поради евентуалните опасности за националната сигурност. В българското законодателство те липсват. Навременното идентифициране на закани би помогнало да се избегнат случаи като меморандума с " Джемкорп ". Въпреки констатациите на ДАНС, изразени в засекретен отчет от април 2022, държавното управление приключи меморандума три месеца по-късно.

В България кандидат-инвеститори не всеки път се ревизират от службите, с изключение на посредством Закона за ограниченията против изпирането на пари или при хипотетични закани. В отчет на Центъра за проучване на демокрацията от края на м.г. се предлага въвеждане на скрининг на задграничните вложения в България. Целта е да " подсигурява, че стопанската система ѝ няма да се трансформира в инструмент за заобикаляне на глобите (срещу Русия, б.а.) или в магнит за корозивни капитали, което би подкопало капиталовия престиж и вероятностите за напредък на страната измежду евроатлантическите ѝ сътрудници ".
Всичко става на финалната права
Политическата неустойчивост, която люлее страната от 2021 насам, редуването на президентски кабинети и един постоянен, управлявал половин година, е неприятна реклама. Няма по какъв начин да се привлекат вложители с констатации като в отчетите на Държавния департамент на Съединени американски щати за " ендемична корупция ", угриженост за върховенството на закона, честите регулаторни и законодателни промени и мудна правосъдна система. Вредни за бизнес климата са миграцията на стопански дейни хора, застаряващо население, неприятна инфраструктура, ниска продуктивност на труда. Нищо от това не може да компенсират ниските налози, които участват във всяка българска презентация на роудшоу.

Индустриални зони от вида на бъдещата в Доброславци обаче ще могат да усвоят 212 милиона лв. общ запас от Плана за възобновяване и резистентност. Макар вложителите още да са неразбираеми, министрите на президента ще основат следващата държавна компания, която да ръководи зоната в Доброславци и да я приготвя за азиатските тигри. Работата по разчистването на терена и инфраструктурата ще отнеме от една до две години.

Преди четири години България промотираше на Volkswagen терените на " Кремиковци "  в опит да привлече най-големия авто колос, само че не съумя. По предварителни проекти пък до края на 2023 трябваше да бъде създадена първата серия електрически автомобили на немската компания Nеxt.е.GО, излезли от цех до Ловеч. Инвестицията беше оповестена за първи път от Кирил Петков като министър на стопанската система. Първата копка на завода още не е направена.

Булгарколата още я няма.

Материалът отразява персоналното мнение на авторката.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР